Aki fullad, az nem tud mozogni! – COPD Világnap, 2019. november 20.

A súlyos oxigénhiány jelentősen korlátozza a betegek közlekedőképességét, ezért a mozgáskorlátozott kedvezmények kiterjesztését kéri a Légúti Betegek Országos Egyesülete a tartós oxigénpótlásra szoruló betegek részére.

A mai napon a COPD-re, a betegség jelentőségére és okára, valamint megelőzésének módjaira hívja fel a figyelmet a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE).

COPD VilágnapA COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség = chronic obstructive pulmonary disease) egy megelőzhető és kezelhető betegség, amely a légszomj és a köhögés a legfontosabb tünetei.

A világon 300 millióra becsülik a COPD-s betegek számát, jelenleg a 3. leggyakoribb halálok. Magyarországon a becslések szerint mintegy 600.000 COPD-s él, közülük 2018-ban 193.553 COPD-s beteg szerepelt a tüdőgondozók nyilvántartásában. Magyarországon kb. 20.000-re tehető azok száma, akik tartós oxigénkezelést kapnak a nehézlégzésük csökkentésére, a többségük COPD-s.

Nemcsak a COPD-s betegeket akadályozza a mozgásukban, közlekedésükben a fulladás, az oxigénhiány, hanem számos, bár ritkább légzőszervi betegség is, akik a COPD-s betegekhez hasonlóan tartós oxigénkezelésre szorulhatnak (pl. tüdőfibrózis, pulmonalis hipertónia, cisztás fibrózis, a tüdőt érintő kiterjedt daganatok). A szívelégtelenség súlyosabb formáiban is tartós oxigéntámogatásra lehet szükség.

A LÉBE szerint a nehézlégzés ugyanúgy mozgáskorlátozó tényező, mint akinek mozgásszervi, idegrendszeri vagy perifériás keringési károsodás akadályozza a mozgását, közlekedését. A LÉBE ezért arra kéri a törvényhozókat, valamint az illetékes hatóságokat, hogy súlyos nehézlégzéssel küzdő betegek részére is tegyék elérhetővé a mozgáskorlátozottak számára elérhető kedvezmények igénybevételét.

Kérjük a társ betegszervezetek és az orvosi társaságok támogatását, illetve csatlakozását a kezdeményezésünkhöz.

Gödöllő, 2019. november 20.

További információ:
dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvosa LÉBE elnöke
tel.: 70/7735-946, mucsij@gmail.com

COPD Világnap – Dr. Mucsi János a Kossuth Rádióban

Háttérinformációk

 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a COPD világszervezete (GOLD) 2002 óta minden év novemberében megszervezi a COPD Világnapot, amelyen a COPD megismerésére, korai diagnózisára és a COPD-vel kapcsolatos legfrissebb információkra hívják fel a figyelmet (https://goldcopd.org/world-copd-day/).
 • A COPD kialakulásában a dohányzás a legfontosabb ok, de a levegőszennyezés egyéb formái is fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában és a tünetek kiváltásában.
 • A COPD-s betegek gyakran a dohányzás természetes következményének tekintik a köhögésüket, illetve az eleinte csak terhelésre jelentkező nehézlégzésüket, ezért a betegek fele csak súlyos és visszafordíthatatlan állapotban fordul orvoshoz. A betegeknek inhalációs hörgőtágító és a gyulladáscsökkentő gyógyszerekre lehet szükségük a panaszaik csökkentéséhez, a nem gyógyszeres kezelés legfontosabb része a dohányzás abbahagyása, illetve a légzésrehabilitáció. A legsúlyosabb betegeknek tartós oxigénkezelésre is szükségük van.
 • A COPD-s betegek hirtelen állapotromlása (exacerbáció) a betegség egyik legsúlyosabb szövődménye. A leggyakrabban valamilyen légúti fertőzés miatt alakul ki, és gyakran szorul emiatt tartós kórházi kezelésre a beteg. A legsúlyosabb betegeknél a hirtelen romló légszomj, a gyorsan romló állapot akár életveszélyes is lehet, ezeknek a betegeknek akár elhúzódó intenzív osztályos kezelésre lehet szükségük.
 • Az évenkénti influenza elleni oltás és az egyszeri tüdőgyulladás elleni védőoltás minden COPD-s betegnek ajánlott.
 • A COPD diagnózisa vagy annak gyanúja légzésfunkciós vizsgálattal állítható fel, amely minden tüdőgyógyászati szakrendelésen elérhető. A légzésfunkciós vizsgálat egyszerű, gyors és fájdalmatlan.
 • A COPD-s férfi betegek száma 2000-ben 38%-kal meghaladta a nőkét, míg most a nők 5%-kal meghaladják a COPD-s férfiak számát. (Korányi Bulletin – http://koranyi.hu/tartalom/bulletin/Evkonyv2019.pdf)
 • A COPD-s betegek általában idősek, sokféle és súlyos betegségük van, a betegségük miatt dolgozni alig tudnak, kiszolgáltatottak, az érdekérvényesítő képességük is erősen korlátozott, miként a mozgásuk, közlekedésük. Az internetről szerzik be leginkább az információikat, és az interneten tartják egymással a kapcsolatot, cserélik ki a tapasztalataikat. Egy több mint 200 fős magyar COPD-s Facebook csoportban készült felmérés szerint a leginkább a betegeket érdeklő problémák, kérdések az alábbiak:
  • COPD szűrés bevezetése
  • Légzésrehabilitáció
  • A COPD kezelés módszerei (klinikai és alternatív egyaránt)
  • Oxigénellátással kapcsolatos gondok, az oxigénhasználattal kapcsolatos tudnivalók
  • Pánik és a COPD, lelki, pszichés támogatás
  • Dohányzásról leszokás
  • Az orvosok és a gyógytornászok közötti kooperáció
  • COPD Betegek Érdekvédelmi Egyesülete megalakítása
  • Hozzátartozók támogatása
 • Közlekedőképességében súlyosan akadályozott az a személy, akinek a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet 1. melléklete szerinti
  • mozgásszervi részkárosodása,
  • idegrendszeri károsodás okozta felső végtagi részkárosodása,
  • idegrendszeri károsodásból eredő járászavara,
  • alsó, illetve felső végtagi perifériás keringési károsodás miatti részkárosodása, vagy e) az egészségi állapot meghatározásának módszerére vonatkozó szabályok alapján az a)-d) pont szerinti két részkárosodása együttesen eléri vagy meghaladja a 40%-ot, közlekedési képessége a d4452, d4500, d4501 vagy d4702 FNO kódok szerint legalább súlyosan nehezített, és ezen állapota várhatóan legalább három éven keresztül fennáll.

Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE)

 • 2010-ben alakult civil szervezet, amelynek célja a légúti betegek érdekeinek országos és nemzetközi képviselete, a betegségük okozta társadalmi esélyegyenlőtlenség megszűntetése. A LÉBE lehetőségeihez mérten elősegíti a légúti betegségek megelőzésére irányuló törekvéseket, és támogatja, hogy a légúti betegek és családjuk a lehető legjobb minőségű, legteljesebb életet élhessék.
 • A LÉBE küzd az egészségre ártalmas környezeti szennyeződések ellen, főleg a dohányzás visszaszorításáért és a környezeti dohányfüst-ártalom megszüntetéséért. A LÉBE megalakulása után azonnal belépett a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért szervezetbe.