Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás - pneumonia
 • Mi a tüdőgyulladás? Mi okozza?

  A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő szövetének a gyulladása, amelyet valamilyen fertőzés okoz. A klasszikus tüdőgyulladást baktérium okozza, de okozhat tüdőgyulladást vírus, gomba vagy más kórokozó is.

  A tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus nevű baktérium. A pneumococcus a tüdőgyulladáson kívül a gennyes agyhártyagyulladás, a középfülgyulladás és az arcüreggyulladás leggyakoribb kórokozója is.

  A közösségben szerzett tüdőgyulladáson a nem egészségügyi intézményben szerzett tüdőgyulladást értjük. Ezek a betegek fordulnak a legnagyobb számban orvoshoz. A kórokozók a mindennapi élet részei, nem találkoznak nap mint nap antibiotikumokkal, ezért általában a hagyományos antibiotikumokra is jól reagál a fertőzés. A jó immunrendszerrel rendelkező beteg általában meggyógyul.

  Kórházban szerzett tüdőgyulladásról akkor beszélünk, ha valamelyik kórházban fekvő beteg a több napos bennfekvés után egy kórházi törzzsel fertőződik meg. Ezek a kórokozók gyakran ellenállóak az antibiotikumok többségével szemben. A kórházban szerzett tüdőgyulladás halálozása sokszorosa az otthon vagy közösségben szerzett tüdőgyulladásénak.

  A tüdőgyulladás előfordulása, jelentősége

  A tüdőgyulladás az antibiotikumok felfedezése és széles körű használata ellenére az első 10 halálok egyike maradt. A fejlett országokban az összes fertőző betegség közül tüdőgyulladásban halnak meg legtöbben. Az 5 évesnél fiatalabb gyermekek között világszerte az első 3 halálok között szerepel.

 • A tüdőgyulladás tünetei

  A klasszikus tüdőgyulladást hirtelen kialakuló magas láz, hidegrázás, köhögés, mellkasi vagy háti fájdalom, vagy akár hányás jellemzi.
  A beteg gyengének, fáradtnak érzi magát, a közérzete rendkívül rossz.

  Súlyosabb esetben a mélyülő oxigénhiány miatt szapora pulzus és magas légzésszám (akár több mint 30 légvétel percenként), sápadtság, légszomj, zavartság alakulhat ki.

  Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás. Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra.

  Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén tüdőgyulladáshoz vezethet. Minél nagyobb tüdőterületet érint a gyulladás, annál súlyosabbak a tünetei. A betegnek alig van ereje orvoshoz menni.

 • Diagnózis

  A súlyos tünetek ellenére hallgatózással nem mindig hallható a tüdőgyulladás jellegzetes zöreje, de ha mégis halljuk, az sem jelenti, hogy tüdőgyulladása van a betegnek.

  A tüdőgyulladás biztos diagnózisához mellkasi röntgen-felvételt kell készíteni, amelyen láthatóvá válik a gyulladás által érintett beszűrődés a tüdőn.

  A tüdőgyulladás lehet egy vagy kétoldali. Ha mindkét tüdőt érinti, akkor súlyosabb.

  A tüdőgyulladást jellegzetes laboreltérések kísérik, általában magasabb a fehérvérsejtszám, és megjelennek a gyulladásra jellemző egyéb eltérések. Az egyik legjellegzetesebb ilyen változás az ún. CRP (C-reaktív protein) szintjének a hirtelen emelkedése, amely a megfelelő antibiotikum-választás, a gyógyulás megindulása után gyorsan, akár 2-3 nap alatt jelentősen csökkenhet, jelezve a választott antibiotikus kezelés hatékonyságát. A háziorvosi rendelőkben vagy a tüdőgondozókban sajnos csak nagyon ritkán képesek a CRP gyorsteszt elvégzésére, annak viszonylag magas ára miatt.

 • A tüdőgyulladás kezelése

  A tüdőgyulladás kezelésének alapját az antibiotikumok jelentik, de az ellenálló baktériumok számának növekedésével egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az orvos által felírt antibiotikum nem hat a kórokozóra, és nem segít a gyógyulásban, viszont a mellékhatásai jelentkeznek, azaz elpusztítja azokat a „jó” baktériumokat, amelyekre viszont szüksége lenne a szervezetünknek.
  A tüdőgyulladás kezelése szerencsés esetben csak egy hét, súlyosabb esetben viszont ennek a többszöröse lehet, kórházi, sőt intenzív osztályos kezelést tehet szükségessé, és a legodaadóbb ápolás ellenére is minden 10. beteget elveszítjük.

  Az influenzás beteg is tüdőgyulladásban hal meg
  2014/2015 fordulóján rég nem látott súlyos influenzajárvány söpört végig hazánkon, amelynek következtében mintegy 6000-rel többen haltak meg, mint az előző év hasonló időszakában. Az influenza leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, és ezt ritkán okozza maga az influenza vírus, sokkal inkább azok a baktériumok (például a pneumococcus), amelyek az influenza által legyengített szervezetet támadják meg. Az influenza elleni védőoltást éppen azoknak javasoljuk, akiket a tüdőgyulladás ellen is a leginkább védenünk kell, a legyengült immunrendszerű személyeknek. Az influenza elleni oltás kiváló lehetőség mind a páciens, mind az oltó orvos számára a kettős védelem eléréséhez. Az egyik karba az influenza, a másik karba pedig a pneumococcusok elleni védőoltást lehet beadni ugyanazon a napon.

  Lázcsillapítás

  • A hőemelkedés, de különösen a magas láz rendkívüli mértékben megterhelheti a szervezetet. Különösen érvényes ez a csecsemőkre, az idősekre és a krónikus szív- és légzőszervi betegekre. A gyors és hatékony lázcsillapítás elengedhetetlen.
  • Lázcsillapításra a leggyakrabban paracetamol, ibuprofen vagy szalicilát (Aspirin) tartalmú gyógyszereket használunk, amelyek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. 38 Celsius fok feletti testhőmérséklet esetén javasolt a hűtőfürdő vagy hideg vízzel történő tusolás.

  Folyadékpótlás

  • A lázas állapotban megnő a szervezet folyadékvesztesége (izzadás, szaporább légzés, fokozódó vizeletkiválasztás stb.), ezért a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen. Lázas betegnek ne adjunk forró vagy meleg teát, a hideg vagy szobahőmérsékletű, szénsavmentes italok, levesek gyakori fogyasztása javasolt.

 • Gyógyulási esélyek

  Az otthon szerzett tüdőgyulladás halálozása 5% alatti, de a betegek 20%-a végül kórházba kerül.

  A kórházi ellátásra szoruló, súlyosabb esetek halálozása elérheti a 25%-ot is. A legsúlyosabb, intenzív ellátást igénylő esetek halálozása 25-50% között van.

  A tüdőgyulladás miatt kezelt beteg állapota a megfelelő antibiotikumok hatására néhány nap alatt sokat javulhat. Elmúlik a láz, csökken a köhögés és a nehézlégzés mértéke. A tünetek alapján megítélt gyógyulás 1-3 hét alatt következik be általában, de a röntgenkép csak további hetek múltán lesz ismét a régi, sőt, az esetek mintegy negyedében valamilyen maradványjelek még évekig, akár örökre láthatók maradhatnak röntgenképeken.

  A tüdőgyulladás gyógyulását nagy mértékben befolyásolja a hörgők öntisztuló képessége. A csillószőrök károsodhatnak a fertőzés következtében is, és béníthatja a működésüket a dohányzás is. Ismert, hogy a dohányosoknál gyakoribb a tüdőgyulladás, súlyosabb és hosszabb a lefolyása is.

  A tüdőgyulladás szövődményeként mellhártyagyulladás és tüdőtályog is kialakulhat. Ezek elhúzódó kezelést igényelnek, és gyakran hegesedéssel, maradvánnyal gyógyulnak.

 • Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

  Legnagyobb veszélyben a csecsemők, az idősek és a krónikus betegek (légúti betegek, cukorbetegek, szívbetegek, tumoros betegek) vannak, de senki sincs biztonságban a kórokozók ellen. A leggyakrabban a tartós kórházi kezelésre szorulók között fordul elő súlyos, életveszélyes tüdőgyulladás, különösen azok között, akiket súlyos állapotuk miatt tartósan lélegeztetni kell az intenzív osztályon.

 • Megelőzhető-e a tüdőgyulladás?

  A tüdőgyulladás teljes biztonsággal nem védhető ki.

  • A dohányzás abbahagyása után helyreáll a tüdők öntisztuló képessége, amely jelentősen csökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának a kockázatát.
  • Az influenza elleni védőoltással megelőzhető az influenza fertőzések 50-80%-a, és a halálos szövődmények (pl. tüdőgyulladás) akár 90%-a is. Ezért minden idős és krónikus beteg embernek évente meg kellene kapnia az influenza elleni védőoltást.
  • A „tüdőgyulladás elleni védőoltás” A legveszélyesebb pneumococcus törzsek ellen már rendelkezünk olyan védőoltással, amely életre szóló védettséget válthat ki azon pneumococcus törzsek ellen, amelyek antigénjeit tartalmazza. Az újszülöttek kötelezően és ingyenesen már néhány hónapos korban megkapják ezt a modern, a legveszélyesebb pneumococcusok ellen akár életre szóló védettséget nyújtó vakcinát. A csecsemőknél a még éretlen immunrendszerük miatt 3 oltásra van szükség a védettség eléréséhez. Felnőtt korban már elég egyetlen oltás is a tartós védettség kialakításához, de ezt kérni kell a háziorvostól, vagy el kell fogadni, ha felajánlják a kollégák. A tüdőgyulladás egy életveszélyes, nehezen kezelhető súlyos betegség, amelyet az esetek jelentős részében egyetlen védőoltással megelőzhető. Éljünk a lehetőséggel, oltassuk be magunkat a pneumococcusok ellen!

 • Tévhitek

  • Tévhit, hogy a tüdőgyulladás ma már veszélytelen, az antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség. A tüdőgyulladás a 10. leggyakoribb halálok.
  • Tévhit, hogy a tüdőgyulladást minden esetben kórházban kell kezelni, de igaz az, hogy a veszélyeztetett, illetve a súlyos állapotban lévő betegek gyakran szorulnak kórházi kezelésre.
  • Tévhit, hogy a tüdőgyulladás gyanúja esetén elegendő a lázcsillapítás, a „majd otthon kifekszem”, és nem kell vele orvoshoz fordulni.
  • Tévhit, hogy a dohányzás segít a tüdőgyulladásos betegnek felköhögni a köpetét, hiszen a dohányzás önmagában is a légutak gyulladását okozza. Egyetlen szál cigaretta elszívása órákra megbénítja a hörgőrendszer legfontosabb öntisztító rendszerének, a csillószőröknek a működését, így jelentősen lassítja a beteg gyógyulását.

Szakterület: Tüdőgyógyászat

COPD, asztma, tüdőgyulladás, felső- és alsó légúti allergiás betegségek, szénanátha kivizsgálása.

Szakorvosaink

Dr. Mucsi János, tüdőgyógyász-belgyógyász főorvos, intézetvezető-igazgató főorvos

Dr. Mucsi János
Tüdőgyógyász-belgyógyász szakorvos

Dr. Farkas Éva tüdőgyógyász főorvos

Dr. Farkas Éva
Tüdőgyógyász szakorvos

Dr. Csányi Mária: tüdőgyógyász, aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvos

Dr. Csányi Mária
Tüdőgyógyász, aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvos

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése

Send this to a friend