×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 267
Nyomtatás

EKG, elektrokardiográfia

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy nem invazív szívvizsgáló eljárás. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom működése során keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a sinuscsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám egy jellegzetes görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

EKG-vizsgálat során a szív elektromos aktivitásán keresztül következtetünk a szív állapotára. Úgynevezett végtagi és mellkasi elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket az EKG-gép. Általában 4 végtagi és 6 mellkasi elektródát használunk. Az elektródákból jövő jelek alapján az EKG-készülék egy 12 elvezetéses EKG-görbét készít, amely éppen elfogadható számú irányból ad információt a szívről ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a szív elektromos működéséről.